Kârlılık oranları , bir işletmenin yatırım ve finansman kararlarının ne derece uygun olduğunu gösteren oranlardır. Kârlılık oranları satışlar ve yatırımlar üzerinden elde edilen kârlılığı gösterdiğinden, yönetimin etkinliğini ve performansını değerlendirmede en önemli göstergelerden biridir.
Read moreYatırım yönlü kârlılık oranları nelerdir?
Yatırım kârlılığı , ya da kısaca ROI, bir yatırımın kârının maliyetine oranıdır. Yatırımcılar ve şirketler tarafından sermayeyi riske etmenin verimliliğini ölçmekte kullanılır. Benzer alternatiflere göre yüksek bir yatırım kârlılığı , bir yatırımın riske değer olduğuna işaret eder.
Read moreİşletmenin özkaynak karlılık oranı nasıl hesaplanır?
Öz sermaye kârlılığı, bir şirketin hissedarlarının takip ettiği en önemli finansal rasyolardan biridir. Şirketin net kârını öz sermayeye bölerek hesaplanan bu oran , hissedarların yaptıkları birim yatırım karşılığında ne kadar kâr elde ettiklerini ölçer.
Read moreKarlılık analizleri nedir?
Gelir tablosu bir şirketin performansını gösteren tablodur ve fiyatlamalar üzerinde yüksek etkiye sahiptir. Satışlar ile başlayan bu tabloda gelir ve giderler gösterilerek kâr rakamları bulunur. Açıklanan kâr rakamları her finansal tablo kaleminde olduğu gibi tek başına anlamsızdır.
Read moreFaaliyet karlılık oranı nasıl hesaplanır?
Faaliyet Kârlılığı Formülü = Faaliyet Karı / Net Satışlar * 100
Read moreOrtakların karlılığını gösteren oran nedir?
Kâr Payı Dağıtım Oranı : Bir işletmenin elde ettiği kârın yüzde kaçını ortaklarına dağıttığını gösteren bu oran , hisse başına dağıtılan kâr payının hisse başına düşen kâra bölünmesiyle bulunur. Kâr payı dağıtım oranı , özellikle halka açık şirketlerde önemlidir.
Read more