Finansal yapı oranları , firmaların faaliyetleri sonucu zarar etmeye başlaması, varlıklarının değerinin düşmesi, nakit akışının bozulması halinde kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerini yerine getirebilme konusundaki kabiliyetlerini ortaya koyan oranlardır.
Read moreKarlilik oranlari nelerdir?
Kârlılık oranları , bir işletmenin yatırım ve finansman kararlarının ne derece uygun olduğunu gösteren oranlardır. Kârlılık oranları satışlar ve yatırımlar üzerinden elde edilen kârlılığı gösterdiğinden, yönetimin etkinliğini ve performansını değerlendirmede en önemli göstergelerden biridir.
Read moreFinansal oranlar kaç olmalı?
Finansman Oranı Finansal bağımsızlığı gösteren en önemli orandır. Oranın 1.00’dan büyük olması arzu edilir. Oranın arzu edilen seviyenin altında olunması durumunda işletmenin sahiplerinden daha çok üçüncü kişilerce finanse edildiğini gösterir.
Read moreGenel kabul gören faaliyet oranları nelerdir?
Yedi ayrı faaliyet oran analizi yatırımcılar tarafından kullanılmaktadır.
Read moreBorç oranları nelerdir?
Şirketin toplam yükümlülüklerinin yani borçlarının toplam varlıklarına bölünmesi ile bulunur. Şirketin varlıklarının ne kadarını borçla finanse ettiğini gösterir. Finansal kaldıraç oranı ya da borç oranı olarak da bilinir.
Read moreKarlılığı etkileyen faktörler nelerdir?
Karlılığı etkileyen faktörler hasılat, öz sermaye ve aktifler olmuştur. Bunların yorumuna baktığımız zaman ise hasılat ve aktif büyüklüğü ile karlılık arasında negatif yönlü ilişki varken öz sermaye ile karlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır.
Read moreFaaliyet kâr oranı nedir?
Faaliyet Kar Marjı, şirketin faaliyetlerinden elde ettiği kârın vergiler ve faiz düşülmeden önceki yüzdesini belirlemek için kullanılan ve şirketin faaliyet karının net satışlarına bölünmesiyle hesaplanan karlılık oranıdır.
Read more