Tanıma ; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Read moreKimlikte baba adı zorunlu mu?
Biz de çocuğu annenin kızlık hanesine kaydederiz. Evlilik bağı olmadığı, ortada bir soy bağı da kurulmayacağı için isim ‘şu olmuş, bu olmuş’ fark etmiyor, bizim için. Ancak baba hanesi, boş bırakılmaz. Baba adını anne söylemese bile, biz bir isim yazarız” dedi.
Read moreTurkiyede Babasiz dogan bebege kimlik nasil verilir?
Evlilikle bağlı olmayan ilişki sonucu dünyaya gelen bebeği baba nüfusuna kaydedebilmesi için nüfus müdürlüğüne anneyle birlikte gitmesi gerekmektedir. Nüfus müdürlüğünde çocuğun kendi çocukları olduğunu kabul ettiklerine dair “tanıma senedi” imzalanır.
Read moreEvlilik dışı doğan çocuğun velayeti babaya verilir mi?
Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti anneye aittir. Şayet anne küçük, kısıtlı, ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa hakim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velayeti babaya verir.
Read moreEvlilik dışı doğan çocuğu baba alabilir mi?
Mahkeme tarafından anne veya çocuk tarafından açılan babalık davasının kabulüne karar verilmesi durumunda evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında yasal bir soybağı ilişkisi kuruluş olur. Bu durumda velayet hakkı da babaya verilebilir ancak bu işlem yapılırken çocuğun yararı gözetilerek karar verilir.
Read moreEvlilik disi çocuğun on adini kim koyar?
Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığı takdirde çocuk babasının nüfus hanesine tescil edilmekte ve çocuk babasının soyadını alabilmektedir. Evlilik dışı doğan çocuk noterde düzenlenecek tanıma senedi ile babası tarafından tanınmaktadır.
Read more