Evlilik birliği içinde doğan çocuğa ailenin soyadı verilmektedir, evlilik dışında doğan çocuklara ise; annenin bekârlık soyadı verilmektedir. Evlat edinilen çocuklara , çocuğun ergin olmaması durumunda evlat edinenin soyadı verilmekte, ergin olan çocuklar içinse bu durumda ergin çocuğun kararına bırakılmaktadır.
Read moreKimsesiz çocukların adını kim koyar?
Türk Medeni Kanunu m.339/5’e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar ”. Böylece kişiliğin önemli parçalarından olan adı belirleme yetkisi, kanun koyucu tarafından, çocuğa en yakın kimselere verilmiş bulunmaktadır.
Read moreBir çocuğun kimlikte baba ismi nasıl değiştirilir?
İsmini değiştirmek isteyen kişi yetkili ve görevli mahkemeye yazılı bir dilekçe ile başvurmalıdır. Mahkemeye sunmuş olduğu yazılı dilekçede kişi, neden ismini değiştirmek istediğini tüm sebepleriyle birlikte açıklamalıdır.
Read moreEvlilik dışı çocuk nafaka alır mı?
Evlilik dışı olan çocuğa nafaka talep etmek için, yani annenin, babadan nafaka isteyebilmesi için, baba ile çocuklar arasında soy bağının kurulmuş olması gerekir. Çocuğun baba ile aradaki soybağı babanın anayla evlenmesi, tanıma veya hakim kararı ile gerçekleşir.
Read moreEvlilik dışı doğan çocuklara ne denir?
Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir .
Read moreEvlilik dışı çocuk yapmak yasal mı?
devlet evliliği teşvik eden bir kurum gibi davranamaz, devletin misyonlarına aykırıdır. devlet sosyal hayata ancak toplum güvenliğini tehlikeye atan bir durum olduğunda müdahale edebilir. içki içilmesini yasaklayamayacağı gibi evlilik dışı çocukları da illegal ilan edemez.
Read moreEvlilik dışı doğan çocuğun baba adı ne yazılır?
Dava neticesinde çocuk ile baba arasında soybağı kurulursa evlilik dışı doğan çocuğun soyadı, babasının soyadı olacaktır.
Read more