Türk Medeni Kanunu m.339/5’e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar ”. Böylece kişiliğin önemli parçalarından olan adı belirleme yetkisi, kanun koyucu tarafından, çocuğa en yakın kimselere verilmiş bulunmaktadır.
Read moreBir çocuğun kimlikte baba ismi nasıl değiştirilir?
İsmini değiştirmek isteyen kişi yetkili ve görevli mahkemeye yazılı bir dilekçe ile başvurmalıdır. Mahkemeye sunmuş olduğu yazılı dilekçede kişi, neden ismini değiştirmek istediğini tüm sebepleriyle birlikte açıklamalıdır.
Read moreBabalık tanıma senedi nereden alınır?
T.C. Dışişleri Bakanlığı – Türkçe – Bilgi Notları Evlilik dışında doğan çocuğun babasının, nüfus müdürlüğü, mahkeme, noter veya bağlı bulundukları Temsilciliğe başvurarak, babalık tanıma senedi veya vasiyetnameyle çocuğun babalığını tanıması mümkündür.
Read moreResmi evlilik olmadan çocuğun kimliği nasıl çıkar?
Evlilik dışı doğan çocuk noterde düzenlenecek tanıma senedi ile babası tarafından tanınmaktadır. Bu işlem yapıldıktan sonra tanıma senedi ile nüfusa gidilir ve çocuk babanın nüfusuna tescil edilir. Baba bizzat nüfusa giderek kayıt sırasında da çocuğu tanıyabilir.
Read moreNoterden babalığı tanıma senedi nedir?
Tanıma ; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Read moreKimsesiz çocuklara hangi soyad verilir?
Evlilik birliği içinde doğan çocuğa ailenin soyadı verilmektedir, evlilik dışında doğan çocuklara ise; annenin bekârlık soyadı verilmektedir. Evlat edinilen çocuklara , çocuğun ergin olmaması durumunda evlat edinenin soyadı verilmekte, ergin olan çocuklar içinse bu durumda ergin çocuğun kararına bırakılmaktadır.
Read moreEvlilik dışı çocuğa nafaka ödenir mi?
2.EVLİLİK DIŞI OLAN ÇOCUĞA NAFAKA Evlilik dışı olan çocuğa nafaka talep etmek için, yani annenin, babadan nafaka isteyebilmesi için, baba ile çocuklar arasında soy bağının kurulmuş olması gerekir. Çocuğun baba ile aradaki soybağı babanın anayla evlenmesi, tanıma veya hakim kararı ile gerçekleşir.
Read more