Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.
Read moreTicari araçların zekatı nasıl verilir?
Ticaret malının zekâtı neye göre hesaplanır? Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, bu malın elde edilmesinin üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (%2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir.
Read moreZekât aracı ile verilir mi?
Zekât havale yoluyla ödenebilir mi ? Zekât , bizzat elden verilebileceği gibi, vekâlet veya havale yoluyla da verilebilir . Burada önemli olan, zekâtın alacak kişiye ulaşmasıdır.
Read moreAraç için zekât verilir mi?
Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.
Read moreEvi kira olana zekât düşer mi?
Oturduğun ev , ektiğin arsa, bindiğin araba ister biri yazlık, biri kışlık, biri dağlık olsun, biri bayırlık olsun. On tane araban olsun. Bunlarla ticaret yapmadığın müddetçe bunların zekatını vermek zorunda değilsin. Oturduğun evlerin de zekatını vermek zorunda değilsin.
Read moreEv eşyası zekât olarak verilir mi?
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları ise, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde zekâta tabidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları , 80.18 gr. veya daha fazla ve üzerinden bir yıl geçmiş ise zekâta tâbidir.
Read moreGeliri olmayan zekât verir mi?
2) Kim zekât alamaz ve vermez? Geliri ihtiyacına yeten, fakat geliri ve mali varlığı nisabın altında kalanlar zekât alamaz; zekat vermesi de gerek- mez.
Read more