Çay toplandıktan sonra ne yapılır?

Yaprak arzu edilen seviyeye okside edildiğinde, oksidasyon işlemini durdurmak için çay yaprağına ısı uygularız ve yaprağın nem içeriğini daha da azaltır, böylece çay yaprakları bozulmadan depolanabilir. Uygulanan ısının türüne bağlı olarak, ateşleme, son çayın bazı lezzet özelliklerini de verebilir.

Read more

Çay işlemi nasıl yapılır?

Çay yapraklarının elle toplanması ürünün kalitesini korumada önemlidir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır . Yaprak ve tomurcuklar koparıldıkları andan itibaren oksidasyon gerçekleştiği için zaman kaybetmeden işlenmek üzere üretim tesisine sevk edilir.

Read more

Siyah çay nasıl elde edilir?

Fermantasyon, kıvrılan yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal bileşiklerinin oksidaz enziminin tesiri ile biyolojik değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşması olayıdır. Çay imalatında ilk kalite kontrolü fermantasyon safhasında yapılır.

Read more

Çay nasıl üretilir kısaca?

Çay imalatında ilk kalite kontrolü fermantasyon safhasında yapılır. Fermantasyon esnasında nispi rutubet yaklaşık %90-95 civarında tutulmalıdır. Çay da ideal bir oksidasyon 24-26 0C arasındadır. Kurutma, kıvrılmış ve fermante olmuş çay yaprağının fırınlanarak nem oranını %2-4 seviyelerine indirme işlemidir.

Read more

En kaliteli çay hangi ayda toplanır?

Yılda 3 kez hasat edilir Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim’de biter.

Read more