Solunum yetmezliği durumunda özel cihazlarla solunum desteği sağlamak için nefes borusuna takılan tüpü (yapay solunum borusunu) çıkarma işlemi.
Read moreZor hava yolu Durumunda Neler Yapılır?
Zor Hava Yolu Tanımı Hastanın ventilasyonunu sağlamak amaçlı, boyun ve baş pozisyonunu değiştirmek, oral veya nazal airway gibi yardımcılar kullanmak, chin lift manevrası veya 2 elle yüz maskesini uygulamak gibi manipülasyonlar zor yüz maskesi ventilasyonunu tanımlar [3].
Read moreEntübasyon öncesi ne yapılır?
Entübasyon öncesi gerekiyorsa premedikasyon (sedasyon ve kas gevşeticiler) verilir. End-tidal CO2 detektörü ve ösefajial detektör kullanılabilir.
Read morePreoksijenasyon nedir?
Gerek indüksiyondan önce, gerekse kas gevşeticinin etkilemesine ve laringoskopi yapılıncaya kadar geçen süre içinde hastaya % 100 oksijen verilerek, entübasyon sırasında PaO2’nin tehlikeli düzeye düşmesi önlenmelidir. Bu işleme preoksijenasyon denir.
Read moreElektif entübasyon ne demek?
Yine solunum yetmezliğine uğrayan yoğun bakım hastalarında, belirli koşularda entübasyon uygulanır. Bu bakımdan entübasyon işlemi acil şartlarında uygulanabileceği gibi, elektif olarak hastaya anestezi verilmesi sonucu hastane koşullarında yapılabilir.
Read moreEntübasyon hazırlığı nasıl yapılır?
Hazırlık : Kalıcı havayolu sağlamak ve kişiyi solutmak için en sık kullanılan ve en güvenli yöntemdir. Entübasyon öncesinde kişi balon-valv-maske sistemiyle %100 oksijen vererek solutulmalıdır.
Read moreEntübe işlemini kim yapar?
Entübasyon işlemini kim yapar ? Entübasyonu yapan hekimler arasında anestezi, yoğun bakım doktorları ve acil servis doktorları vardır. Örneğin bir anestezi uzmanı ağrı gidermek, ameliyat öncesi ve sonrasında hastalara tıbbi bakım konusunda uzmanlaşmıştır.
Read more