Entübasyon işlemi öncesi ideal olarak hastanın anestezik maddeler verilerek sedatize edilmesi ve kaslarında gevşekliğin sağlanması gerekir. Bu anlamda cerrahi öncesi rutin uygulanan entübasyon işlemlerinde hastaya solunum ve damar yoluyla anestezik maddeler verilir ve hasta uyutulur .
Read moreEndotrakeal entübasyon endikasyonları nedir?
Solunum yolunu güvenlik altına almak veya solunumu kontrol etmek amacı ile trakea içine bir tüp yerleĢtirilmesi iĢlemine, endotrakeal entübasyon adı verilir. 1-2 saatten daha uzun süreli ventilasyon desteği veya arteriyel oksijenasyon gerektiren durumlarda kullanılır.
Read moreEntübe hasta ne demek?
Entübasyon, çeşitli nedenlerle vücudun doğal üst solunum yolunun kullanılamadığı veya yeterli havanın alt solunum yollarına ait dokulara ulaşamadığı koşullarda, soluk borusuna yerleştirilen belirli tüp ve aparatlarla solunumun doğrudan sağlanması işlemidir. Yani, soluk borusuna tüp yerleştirilen hastalara entübe denir.
Read moreEntübasyon tüpü nerede kullanılır?
Endotrakeal Entübasyon : Acil servislerde ve ameliyathanelerde, havayolu ve solunumu sağlamak için çok sık kullanılan yöntemlerdir.
Read moreNazal entübasyon ne demek?
Bazen ağızda ya da boğazda bir ameliyat durumu söz konusuysa veya bu bölgede bir yaralanma varsa solunum tüpü ağız yerine burundan da geçirilebilir. Buna da nazal entübasyon denir. Nazal entübasyonda nazotrakeal tüp buruna, oradan boğazın arkasından aşağı ve üst solunum yoluna doğru gider.
Read moreKör nazal entübasyon nedir?
Direkt laringoskopi ile larinksin görülemediği ve güç entübasyonun söz konusu olduğu durumlarda uygulanan entübasyon şekline, kör entübasyon (körleme) adı verilir. Bu yöntemle hastanın entübasyonu , oral ve nazal yol kullanılarak yapılabilmektedir.
Read moreEntübasyon tüpü neden tıkanır?
-Tüpün tıkanması : Endotrakeal tüp , dışarıdan ve içeriden tıkanabildiği gibi kendisi de tıkanmaya sebep olabilir. Tüpün anestezinin yüzeyel olduğu durumlarda hasta tarafından ısırılarak tıkanabileceği gibi işlem sırasında tüp ucunun karinaya dayanması da tıkanma sebebidir.
Read more