Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır. Enflasyonla mücadele kısa dönemde talep kısıcı yani daraltıcı maliye politikaları uygulanmalıdır.
Read moreEnflasyonun tüketiciler üzerindeki etkileri nelerdir?
En basit haliyle açıklamak gerekirse fiyatların devamlı yükselmesi yüzünden parada yaşanan değer kaybı enflasyon olarak tanımlanır. Bunun sonucu ise tüketicinin satın alma gücünü yitirmesidir. Çünkü ürünler pahalanır ama para aynı kalır. Fiyatlar pahalandığı için de para değersizleşir.
Read moreTürkiye’de enflasyonun nedenleri nelerdir?
Bir ekonomide enflasyon oluşmasının temel olarak 4 nedeni vardır:
Read moreTÜFE artışı ne anlama gelir?
TÜFE , tüketicilerin tükettiği ürünlerin fiyatlarındaki artışı , yurt içi ÜFE de, yurt içindeki üreticilerin, yurt içinde sattıkları ürünlerin fiyatlarındaki artışı gösteriyor.
Read moreKronik yüksek enflasyon nedir?
Enflasyon oranının sürekli olarak normal kabul edilen sınırların üstünde hep belirli bir aralıklarda süreklilik göstermesidir. Ne makul seviyelere düşen ne de aşırı derecede yükselerek hiper enflasyon düzeyine gelmeyen bir enflasyon düzeyidir.
Read moreEnflasyon etkileri nelerdir?
Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler . Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir. Fiyatlarla beraber gelirler ve harcamalar da artarsa, enflasyon artar.
Read moreEnflasyonun yarattığı sorunlar nelerdir?
Vatandaş üzerindeki enflasyonun bir diğer etkisi de tasarrufların azalması ve tüketimin artmasıdır. Eğer fiyatlar sürekli artıyorsa, bugün almadığınız bir ürünü önümüzdeki yıl alamayacak duruma gelebilirsiniz. Bunun için de tüketimi hemen gerçekleştirme eğilimi oluşabilir. Bu da tasarrufların azalmasına neden olabilir.12 Ara 2020
Read more