Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır. Enflasyonla mücadele kısa dönemde talep kısıcı yani daraltıcı maliye politikaları uygulanmalıdır.
Read moreEnflasyonun tüketiciler üzerindeki etkileri nelerdir?
En basit haliyle açıklamak gerekirse fiyatların devamlı yükselmesi yüzünden parada yaşanan değer kaybı enflasyon olarak tanımlanır. Bunun sonucu ise tüketicinin satın alma gücünü yitirmesidir. Çünkü ürünler pahalanır ama para aynı kalır. Fiyatlar pahalandığı için de para değersizleşir.
Read moreEnflasyon farkı ne zaman verilmeye başladı?
ENFLASYON YÜZDE 7.5’İ İLK AYDAN AŞTI Ocak ayında enflasyon aylık bazda yüzde 11.10 oranında gerçekleşince memurlara yüzde 3.6 oranında enflasyon farkı gelmiş oldu. Ancak memur ve memur emeklileri bu farkı Temmuz ayında alacakları maaşlarda fark olarak görecekler.
Read moreEnflasyon kötü bir şey mi?
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. Enflasyon oranları, merkez bankalarının para politikalarında atacağı adımları doğrudan etkileyebileceğinden, kurlar üzerinde de oldukça etkilidir.
Read moreEnflasyon neden önemli?
Yüksek enflasyon bireylerin yaşam standardını ve satın alma gücünü düşmesine neden olarak,gelir dağılımını ve makroekonomik dengeleri bozar. Aynı zamanda, borçlanma maliyetlerinin de yükselmesine neden olarak ekonomininbüyümesini engeller. Düşük ve kontrol edilen enflasyon ; ekonomik büyümeyi destekler.
Read moreEnflasyonu etkileyen faktörler nelerdir?
Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler . Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir. Fiyatlarla beraber gelirler ve harcamalar da artarsa, enflasyon artar.
Read more