Daha basit hali ile, devletin her şeyi yapmasına rağmen halkın enflasyon düşmeyeceğine inanması sebebiyle enflasyonun olması gereken seviyede düşmemesidir.
Read moreEnflasyonla mücadelede uzun dönemli önlemler nedir?
Denge iki şekilde sağlanabilir ya arzı artırılmalı ya da talep düşürülmelidir. Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır.14 Kas 2017
Read moreEnflasyon ile mücadele yöntemleri nelerdir?
Talep enflasyonunu önlemenin yollarından birisi piyasadaki para arzını düşürmek ve/veya faizleri enflasyonun üzerine yükselterek pozitif reel faiz vermek ve bu yolla insanları daha fazla tüketimden vazgeçirip tasarrufa yönlendirmekten geçer.
Read moreEnflasyonla mücadele neden gereklidir?
Nominal faizlerin yükselmesi borçlanma maliyetini arttıracaktır. Eğer enflasyonla sıkı bir mücadele gerçekleştirilmezse reel faizler düşme eğilimi gösterecektir. Faizlerde başlayan dalgalanmalar yatırım kararlarının daha spekülatif amaçlı yapılmasına neden olacaktır.
Read moreMerkez Bankası enflasyonla nasıl mücadele eder?
Merkez Bankası enflasyonla mücadele için sıkı para politikası uygular. Sıkı para politikası faiz oranlarının yüksek olması anlamına gelir. Bunun sonucunda tüketim ve yatırım harcamaları azalır, tasarruflar artar. Böylece toplam talep azalır.
Read moreEnflasyon ilk ne zaman ortaya çıktı?
Osmanlı Devleti’nde metal paranın kullanılmakta olduğu yükselme döneminin sonlarında (1585) tağşiş adı altında ilk enflasyonun başladığı görülmektedir.
Read moreYönetilen yönlendirilen fiyatlar nedir?
Tüketici fiyat endeksi içinde yer alan yönetilen /yönlendirilen ürünler, fiyatı doğrudan kamu ya da kamuya bağlı kurumlar (belediyeler, KİT’ler vb.) tarafından belirlenen ve/veya fiyatı kamunun onayı neticesinde oluşan mal ve hizmet kalemlerini ifade etmektedir.
Read more