Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır. Enflasyonla mücadele kısa dönemde talep kısıcı yani daraltıcı maliye politikaları uygulanmalıdır.
Read moreEnflasyonun tüketiciler üzerindeki etkileri nelerdir?
En basit haliyle açıklamak gerekirse fiyatların devamlı yükselmesi yüzünden parada yaşanan değer kaybı enflasyon olarak tanımlanır. Bunun sonucu ise tüketicinin satın alma gücünü yitirmesidir. Çünkü ürünler pahalanır ama para aynı kalır. Fiyatlar pahalandığı için de para değersizleşir.
Read moreEnflasyon neye sebep olur?
Ülkeye karşılıksız olarak giren döviz ve altın miktarının artması, para arzındaki artış, üretim faktörlerindeki fiyat artışı ve belki de en önemlisi ülke gelirinin ülkenin toplam harcamalarından daha az olması da enflasyona neden olan en önemli faktörler arasında sıralanabilir.
Read moreEnflasyon düşerse ne olur?
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir.
Read moreEnflasyon oranı neden yükselir?
Bir ekonomide fiyatları veya enflasyonu artırabilecek çeşitli faktörler vardır. Genellikle enflasyon , üretim maliyetlerindeki bir artıştan veya ürün ve hizmetlere olan talepteki artıştan kaynaklanır.
Read moreEnflasyon iyi midir kötü müdür?
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. Enflasyon oranları, merkez bankalarının para politikalarında atacağı adımları doğrudan etkileyebileceğinden, kurlar üzerinde de oldukça etkilidir.
Read moreEnflasyondan sonra ne gelir?
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir.
Read more