Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır. Enflasyonla mücadele kısa dönemde talep kısıcı yani daraltıcı maliye politikaları uygulanmalıdır.
Read moreEnflasyonun tüketiciler üzerindeki etkileri nelerdir?
En basit haliyle açıklamak gerekirse fiyatların devamlı yükselmesi yüzünden parada yaşanan değer kaybı enflasyon olarak tanımlanır. Bunun sonucu ise tüketicinin satın alma gücünü yitirmesidir. Çünkü ürünler pahalanır ama para aynı kalır. Fiyatlar pahalandığı için de para değersizleşir.
Read moreTÜFE artışı ne anlama gelir?
TÜFE , tüketicilerin tükettiği ürünlerin fiyatlarındaki artışı , yurt içi ÜFE de, yurt içindeki üreticilerin, yurt içinde sattıkları ürünlerin fiyatlarındaki artışı gösteriyor.
Read moreKronik yüksek enflasyon nedir?
Enflasyon oranının sürekli olarak normal kabul edilen sınırların üstünde hep belirli bir aralıklarda süreklilik göstermesidir. Ne makul seviyelere düşen ne de aşırı derecede yükselerek hiper enflasyon düzeyine gelmeyen bir enflasyon düzeyidir.
Read moreEnflasyon neye göre belirleniyor?
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3’er yıllık dönemler hâlinde belirlenir . Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır. Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiştir.
Read moreEnflasyon Nedir artarsa ne olur?
Enflasyonun sonucu olarak, bir para biriminin satın alma gücü düşer. Örneğin, enflasyon oranı yüzde 2 ise, o zaman bir yıl içinde 1 dolara mal olan bir paket sakız gelecek yıl için 1.02 dolara mal olacaktır. Mal ve hizmet satın almak için daha fazla paraya ihtiyaç duyulduğundan, bu paranın örtülü değeri düşer.20 Mar 2022
Read moreEnflasyon hangi durumlarda yükselir?
Enflasyonun yükselmesinin en bilinen sebeplerinin başında arz- talep dengesinin bozulması gelmektedir. Piyasada üretilen mal ve hizmetler tüketim talebini karşılayamadığı zaman, mal veya hizmete talebin çokluğundan ötürü meydana gelen fiyat artışına talep enflasyonu adı verilmektedir.
Read more