Cevap: Faiz olursa, oran ne olursa olsun helal olmaz. Enflasyon oranında fazlalık faiz değildir.
Read moreFaiz helal olur mu?
İslam’a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
Read moreEksi hesap caiz mi?
” diyanet işleri yüksek kurulu başkanlığı, vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmünü açıkladı. “faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen diyanet, “bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Read moreRiba ile faiz Aynı mıdır?
Faiz ile riba aynı şey midir ? Her iki kelimenin anlamlarındaki ortak çizgi, ikisinin de bir artışı, bir fazlalığı ifade ediyor olmalarıdır. Faizde, yanıltıcı da olsa bir fazlalık bulunduğu için ona Türkçe’de olduğu gibi faiz , ya da Arapçada olduğu gibi riba denmiştir.
Read moreEnflasyon oranında banka faizi caiz mi?
Cevap: Faiz olursa, oran ne olursa olsun helal olmaz. Enflasyon oranında fazlalık faiz değildir.10 Kas 2011
Read moreParanın değer kaybı nasıl hesaplanır?
Başlangıçta 1 TL, 1 dolara eşitti. Şimdi ise 2 TL 1 dolara eşit olduğuna göre, 1 TL de 0.5 dolara eşit demektir. Yani 1 TL ile alınabilecek dolar, 1’den 0.5’e inmiştir. Bu da TL’nin dolar karşısında yüzde 50 değer yitirdiğini gösterir.”
Read moreBorç para vermek caiz mi?
İslâmiyette para ile para kazanmak yoktur. Borç ancak ihtiyaç için alınır. İhtiyaç yokken, sırf kârımı arttırayım, işimi geliştireyim, zengin olayım, arabamı değiştireyim diye alınırsa, ödeme imkânı veya karşılığı yoksa borç almak ve böyle kişiye borç vermek câiz olmaz.
Read more