Ö Anlaşmaları DTÖ, 15 Aralık 1993’de sona eren Uruguay Round’da varılan anlaşma gereğince 15 Nisan 1994 tarihinde Fas-Marakkeş’te imzalanan “Marakkeş Protokolü” çerçevesinde, 1 Ocak 1995’den itibaren geçerli olmak üzere kurulmuştur. Kurulduğu tarihte 128 üyesi olan DTÖ halihazırda 132 üye ülkeden oluşmaktadır.
Read moreGATT Türkiye ne zaman üye oldu?
Türkiye GATT ‘a 1951 yılında Torquay Round sırasında taraf olmuş ve halen 160 üyesi bulunan DTÖ’nün de kurucu ülkeleri arasında yer almaktadır. DTÖ ile birlikte uluslararası ticaretin temelleri, daha sağlam ve kurumsal altyapısı olan bir sistematiğe kavuşmuştur.
Read moreDTÖ kaç üyesi var?
Teşkilatın mevcut üye sayısı 164 olup, 25 (Gözlemci) ülkenin üyelik görüşmeleri devam etmektedir. Teşkilatın Cenevre’deki olağan çalışmalarını yürüten Genel Konsey’in yanısıra DTÖ Anlaşmalarına ilişkin teknik ve diğer hususların ele alındığı çok sayıda teknik komite bulunmaktadır.
Read moreÇeşitli ticari ilişkiler içerisinde bulunan ülkelerin aralarında anlaşarak uyguladıkları standartlara ne ad verilir?
Bölgesel Ticaret Anlaşması (BTA), çoğunlukla aynı coğrafi bölgede yer alan ülkelerin , aralarındaki dış ticaret engellerini kaldırarak, ticareti karşılıklı olarak serbestleştirmeleri durumudur.
Read moreMFN kuralı nedir?
II- EN ÇOK KAYRILAN ÜLKE (MNF-Most Favoured Nation ) KURALI Diğer bir ifadeyle, Dünya Ticaret Örgütüne üye olan bir ülkenin çeşitli ekonomik, siyasi ya da kültürel ortaklıklar nedeniyle farklı bir ülkeye tanıdığı yatırım ve ticaret ayrıcalıklarının diğer üye ülkelere de tanıma zorunluluğu olarak tarif edilebilir.
Read moreIkili ticaret anlaşması nedir?
Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkelerin birbirleriyle imzaladıkları ve aralarındaki ticareti arttırmak için karşılıklı olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırdıkları ikili anlaşmalardır.
Read moreUlusal muamele ilkesi nedir?
2-Ulusal Muamele Kuralı (National Treatment): İç pazara ilişkin düzenleme ve uygulamalar yönünden ithal ve yerli mallar arasında ayrım yapılmaması “ulusal muamele ” ilkesi olarak bilinmektedir. Ulusal Muamele İlkesi yalnız bir mal, hizmet ve fikri mülkiyet pazara girdikten sonra uygulanır.18 Şub 2022
Read more