Elektrikli araçlarda yaygın kullanılan başlıca pil teknolojileri; Pb-asit (Kurşun-Asit), NiCd (Nikel Kadmiyum), NiMH (Nikel Metal Hidrat) ve Li-ion (Lityum İyon) pillerdir [5].
Read moreNeden lityum iyon pil?
Lityum İyon ? şarj olur, daha uzun sürelidir ve daha hafif tasarımda daha uzun ömürlü olmaları için daha yüksek bir güç yoğunluğuna sahiptir. Nasıl çalıştıkları hakkında biraz bilgi sahibi olduğunuzda, pillerinizi çok daha verimli kullanabilirsiniz.
Read moreAktif BMS nedir?
Aktif dengeleme veya şarj transfer dengeleme, BMS ‘in hücreleri bağımsız olarak şarj veya deşarj edebildiği ve bu şarjı bir diğer hücreye/hücreden veya bataryaya/bataryadan aktarabildiği tekniktir.
Read moreYerleşik şarj birimi nedir?
Yerleşik şarj birimi , araç üzerinde sabit bulunan ve batarya grubunu şebekeden beslenerek şarj edebilen anahtarlamalı bir güç kaynağıdır. Araçların her yerde kolay şarj edilebilmesini ve şarj için batarya kutusunun araçtan çıkarılıp takılması gibi riskli Page 2 işlemlere gerek kalmamasını sağlamaktadır.
Read moreElektrikli araçlarda neden lityum iyon pil?
Lityum iyon bataryalar; birim hücre başına en yüksek gerilim, birim kütle başına en yüksek enerji yoğunluğu, en az bakım gerektirme, yüksek çevrim ömrü üstünlüklerinden dolayı elektrikli araçlarda en yaygın kullanılan batarya türüdür.
Read moreElektrikli araçlarda hangi piller kullanılır?
Elektrikli araçlarda yaygın kullanılan başlıca pil teknolojileri; Pb-asit (Kurşun-Asit), NiCd (Nikel Kadmiyum), NiMH (Nikel Metal Hidrat) ve Li-ion (Lityum İyon) pillerdir [5].
Read moreBMS neden kullanılır?
BMS ‘ler (Battery Management System), şarj edilebilir bataryaların kontrol ve denetimini yapan elektronik sistemlerdir. Batarya sistemlerinde bir koruyucu gibi davranarak bataryaların o andaki çalışma durumlarını inceleyip optimum çalışma değer aralıklarında kalmalarını sağlar.
Read more