İktisat veya ekonomi , üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir.
Read moreEkonominin ilgilendiği temel sorunlar nelerdir?
Ekonominin ilgilendiği temel sorunlar nelerdir ? i) Ne, ne kadar üretilecek? Ne gibi mallar ve ne miktarda üretilecek.Sınırlı üretim faktörleri dikkate alınarak tercih yapmak gerekir. ii) Nasıl üretilecek?
Read moreEkonomi doğal bir bilim midir?
Walras, iktisadı doğal ve moral bilim olarak ikiye ayırmaktadır. Doğal bilim olarak iktisat, pür iktisatta ele alınan iktisattır. İnsan-nesne, insan-insan ilişkileri ise uygulamalı iktisat ve moral ekonomisinin (sosyal ekonomi ) konusudur. Kısaca, Walras’a göre politik iktisat; bilim , sanat ve etiğin bir bileşimidir.
Read moreEkonomi biliminin yöntemi nedir?
İktisadi metodoloji iktisadın ve iktisadi düşüncenin temelini oluşturan prensiplerin üzerindeki çalışma yöntemleridir. Bu çalışma yöntemlerinin çoğunu bilimsel yöntem oluşturur. Bu terim aynı zamanda, bir veya birkaç yöntemin teorik veya sistematik yönünü vurgulamakta kullanılır.
Read moreMahfi Eğilmez iktisat nedir?
İktisat ; Arapçada tam hedefe yönelme anlamına gelen kast sözcüğünden türetilmiş bir sözcük. Şemseddin Sami’nin ünlü sözlüğü Kamus-ı Türki’de iktisat kelimesinin iki anlamına vurgu yapılıyor: Ölçülü, ılımlı davranma ve harcamada tasarruflu olma.
Read moreEkonomi bilimi nasıl ortaya çıkmıştır?
Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir. İktisat bilimi kaynakların kıt olması nedeniyle insanların yaptıkları tercihler ve bu tercihler nedeniyle aralarındaki ilişkiyi inceleyen bir bilimdir.
Read moreEkonomi biliminin kurucusu kimdir?
İktisat biliminin kurucusu olarak İskoçyalı Adam Smith kabul edilir.
Read more