Ticaret veya gelir getirmesi için alınan ev, arsa , daire, dükkan gibi akarların gelirleri ile fabrika gelirleri de zekata tabi olup bunlar da bu kalemdeki diğer birikimlere katılarak birlikte nisaba ulaşması durumunda kırkta bir (% 2,5) oranında zekat verilmesi gerekir.
Read moreMehir için zekât verilir mi?
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, “Kadının mehrine zekât düşer mi ?” sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Nisap miktarına ulaşan altın veya gümüşün üzerinden hicri bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Aynı hüküm evlilik neticesinde kadına verilen mehir için de geçerlidir.
Read moreGetirisi olmayan malın zekâtı olur mu?
Ticaret veya yatırım amaçlı olmayan gayri menkullerin gelirinden zekat verilir.
Read moreTarım ürünlerinden yüzde kaç zekât verilir?
Buna göre toprak ürünlerinin zekâtı toprağın sulama tekniğine göre belirlenmektedir. Toprak emek sarfedilmeden yağmur, nehir, dere, ırmak ve bunların kanalları ile sulanıyorsa zekât olarak mahsulün 1/10’u; kova, dolap, motor veya ücretle alınan su ile sulanıyorsa 1/20’si verilecektir.
Read moreTarım arazilerinin zekâtı nasıl verilir?
Bu nedenle tarım ürünleri, sulama masrafları ve yukarıdaki ilave masraflar çıkarıldıktan sonra nisaba ulaşması hâlinde 1/10 oranında zekâta/öşre tabidir. Eğer masraflar çıkarılmadan verilecekse 1/20 oranında öşür verilir .
Read moreEkilen tarlanın zekâtı verilir mi?
Ortak olarak ekilen bir tarlanın ürününün zekâtını vermekle kim yükümlüdür? Arazi mahsullerinin öşrünü, arazi sahibi değil, ürünün sahibi verir. Bu itibarla mal sahibi hiçbir karşılık beklemeden tarlasını ekilmek üzere başka birisine verirse, çıkan mahsulün zekâtını eken şahıs öder.
Read moreHer 5 deve için ne kadar zekât verilir?
Deve sayısı beşe ulaştığında bir koyun, on devede iki koyun, on beş devede üç koyun, yirmi devede dört koyun zekat vardır.
Read more