Bir eşin edinilmiş malları şunlardır: Çalışmasının karşılığı olan edinimler. Sosyal Güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar.
Read moreHangi mallar edinilmiş maldır?
TMK m. 119/f.2,b.4 hükmüne göre kişisel malların gelirleri de edinilmiş mal olarak kabul edilmiştir. Bu hükme göre kişisel malların doğal ya da medeni semere niteliğindeki her türlü geliri edinilmiş maldır .
Read moreEdinilmiş mallara katilma rejimi ne zaman başlar?
2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmektedir. 1 Ocak 2002 tarihi öncesinde ise, o dönem yürürlükte olan kanunda yasal mal rejimi olarak, mal ayrılığı rejimi kabul edilmekteydi.
Read moreEdinilmiş mal rejimi nedir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun kabulüyle, edinilmiş mallara katılma rejimi yasal mal rejimi olarak kabul edilmiştir. Kanunda “Edinilmiş mal , her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.” olarak ifade edilmiştir.
Read moreEvlilikte hangi mallar ortak?
Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar , boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.
Read moreMal ortaklığı nasıl olur?
Mal ortaklığı rejimi, “ortaklık malları” ile “eşlerin kişisel mallarından” oluşur . Bir eşin kişisel malı olduğu ispatlanmadıkça, tüm malvarlığı değerleri ortaklık malı sayılır.Bu kapsamda kural olarak, eşlerin kanun gereğince kişisel malı sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturur.6 Nis 2020
Read moreEdinilmiş mallarda ortaklık ne demek?
Genel mal ortaklığında, ortaklık malları eşlerin kanun gereğince kişisel malları sayılanlar dışındaki malları ile gelirlerini kapsar. Eşlerin mal rejimi sözleşmesi ile sadece edinilmiş mallardan oluşan bir ortaklık kabul ettikleri hallerde “edinilmiş mal ortaklığı ” söz konusudur.
Read more