Sürelerin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesinde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer. Buna göre 7 günlük süre malın teslimini ve / veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanacaktır.
Read moreFatura ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?
Yukarıda izah etmeye çalıştığımız üzere, fatura bir ispat vasıtası ve önemli bir delil olduğundan içeriği doğru ve mal tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi ve mutlaka karşı tarafa elden ya da posta yolu ile tebliğ edilmesi gereken bir belgedir.
Read moreFatura kesilmezse ne olur?
Kanun hükmü “süresi içerisinde düzenlenmeyen fatura hiç düzenlenmemiş sayılır” diyor. Faturanın hiç düzenlenmemiş sayılması nedeniyle VUK 353/1’inci maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekecektir.
Read moreE Arşivde geriye dönük fatura kesilir mi?
Fatura düzenleme tarihi herhangi bir yerde belirtilmediği için bunun tespiti de mümkün değildi. e -Dönüşüm uygulamaları ile bu usulsüzlüklerin tespiti kolaylaşmış ve bu tür uygunsuz düzenlemelerin önüne geçilmiştir. Dolayısıyla geriye dönük olarak herhangi bir tarihe e -Fatura veya e -Arşiv Fatura kesilemez.
Read moreİrsaliye 7 gün içinde fatura edilmezse ne olur?
VUK 231/1-5 maddesine göre “Fatura , malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” Bu durumda hiç düzenlenmemiş sayılan faturaya VUK 353/1 uyarınca usulsüzlük cezası uygulanır.
Read moreE-fatura onayı nasıl yapılır?
e -Arşiv Portalı için mali mühür kullanmanız gerekmez. Fatura onaylama işlemleri “GİB İmza” seçeneği ile gerçekleştirilir. Bu ekranda şifre gönderme seçeneğine ile cep telefonunuza 6 haneli bir kod gönderilir ve bu kod kullanılarak fatura imzalama işlemi tamamlanır.
Read more