Bölgesel Ticaret Anlaşması (BTA), çoğunlukla aynı coğrafi bölgede yer alan ülkelerin , aralarındaki dış ticaret engellerini kaldırarak, ticareti karşılıklı olarak serbestleştirmeleri durumudur.
Read moreMFN kuralı nedir?
II- EN ÇOK KAYRILAN ÜLKE (MNF-Most Favoured Nation ) KURALI Diğer bir ifadeyle, Dünya Ticaret Örgütüne üye olan bir ülkenin çeşitli ekonomik, siyasi ya da kültürel ortaklıklar nedeniyle farklı bir ülkeye tanıdığı yatırım ve ticaret ayrıcalıklarının diğer üye ülkelere de tanıma zorunluluğu olarak tarif edilebilir.
Read moreIkili ticaret anlaşması nedir?
Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkelerin birbirleriyle imzaladıkları ve aralarındaki ticareti arttırmak için karşılıklı olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırdıkları ikili anlaşmalardır.
Read moreUlusal muamele ilkesi nedir?
2-Ulusal Muamele Kuralı (National Treatment): İç pazara ilişkin düzenleme ve uygulamalar yönünden ithal ve yerli mallar arasında ayrım yapılmaması “ulusal muamele ” ilkesi olarak bilinmektedir. Ulusal Muamele İlkesi yalnız bir mal, hizmet ve fikri mülkiyet pazara girdikten sonra uygulanır.18 Şub 2022
Read moreDünya Ticaret Örgütü üye ülkeler arasındaki bütün ekonomik içerikli anlaşmaları hangi konseyde görüşerek karara bağlar?
WTO Genel Konseyi, Anlaşmazlıkların Çözümü Organı (DSB) olarak toplanabilir ve Uruguay Round’u Nihai Senedi’nde yer alan herhangi bir anlaşmadan kaynaklanan, anlaşmazlıklarla ilgili olarak karar verir.
Read moreDünya ticaret örgütünün temeli nedir?
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Uruguay Round müzakereleri sonunda, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın (GATT) yerini alan 29 ayrı çok taraflı hukuki belgeyi/anlaşmayı ve 25 Bakanlar Bildirisini kapsayan, 15 Nisan 1994 tarihinde Marakeş’te (Fas) imzalanan Dünya Ticaret Örgütü Anlaşması (Final Act) ile …27 Ara 2018
Read moreDünya ticaret Örgütünün ilkeleri nelerdir?
DTÖ Anlaşmaları’nın temel prensipleri:
Read more