Ö Anlaşmaları DTÖ, 15 Aralık 1993’de sona eren Uruguay Round’da varılan anlaşma gereğince 15 Nisan 1994 tarihinde Fas-Marakkeş’te imzalanan “Marakkeş Protokolü” çerçevesinde, 1 Ocak 1995’den itibaren geçerli olmak üzere kurulmuştur. Kurulduğu tarihte 128 üyesi olan DTÖ halihazırda 132 üye ülkeden oluşmaktadır.
Read moreGATT Türkiye ne zaman üye oldu?
Türkiye GATT ‘a 1951 yılında Torquay Round sırasında taraf olmuş ve halen 160 üyesi bulunan DTÖ’nün de kurucu ülkeleri arasında yer almaktadır. DTÖ ile birlikte uluslararası ticaretin temelleri, daha sağlam ve kurumsal altyapısı olan bir sistematiğe kavuşmuştur.
Read moreDünya ticaret örgütleri nelerdir?
Bunlar; Mal Ticareti Konseyi, Hizmet Ticareti Konseyi, Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Hakları Konseyi’dir.
Read moreDünya Ticaret Örgütü Türkiye üye mi?
Türkiye ‘nin Üyeliği Bu kapsamda çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararı ile 26 Mart 1995 tarihinden itibaren DTÖ ‘ye kurucu üye olmuştur. DTÖ üyeleri arasında GYÜ’ler grubunda yer alan ülkemiz, “Uruguay Round” anlaşmalarında öngörülen taahhütlerini yerine getirmiştir.
Read moreHizmet ticareti nedir?
Uluslararası Hizmet Ticareti (UHT), bir ekonomide yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile yerleşik olmayanlar arasında yapılan hizmet ihracatı ve ithalatını kapsar.
Read moreDünya Ticaret Örgütü’ne göre ticari hizmetler nelerdir?
Ticari Hizmetler 46, Haberleşme Hizmetleri 24, İnşaat ve Mühendislik Hizmetleri 5, Dağıtım Hizmetleri 5, Eğitim Hizmetleri 5, Çevre ile ilgili Hizmetler 4, Mali Hizmetler 17, Sağlıkla İlgili ve Sosyal Hizmetler 4, Turizm ve Seyahat Hizmetleri 4, Eğlence, Kültür ve Spor Hizmetleri 5, Ulaşım Hizmetleri 36 alt sektöre …
Read moreGATT ve WTO nedir?
GATT , sadece mal ticaretini kapsarken, WTO mal, hizmetler ve fikri mülkiyet hakları olarak da bilinen “fikir ticareti”‘ni de kapsamaktadır.
Read more