Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkelerin birbirleriyle imzaladıkları ve aralarındaki ticareti arttırmak için karşılıklı olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırdıkları ikili anlaşmalardır .
Read moreDünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması nedir?
DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü ) Tarım Anlaşması , tarımsal ticarete dönük üç düzenleme getirmektedir. Bu düzenlemeler pazara giriş, ihracat sübvansiyonları ve iç desteklerle ilgilidir. DTÖ ‘nün getirdiği bu düzenlemeler, gelişme yolundaki ülkeleri, gelişmiş ülkelere oranla daha olumsuz yönde etkilemektedir.
Read moreDTÖ kaç üyesi var?
Teşkilatın mevcut üye sayısı 164 olup, 25 (Gözlemci) ülkenin üyelik görüşmeleri devam etmektedir. Teşkilatın Cenevre’deki olağan çalışmalarını yürüten Genel Konsey’in yanısıra DTÖ Anlaşmalarına ilişkin teknik ve diğer hususların ele alındığı çok sayıda teknik komite bulunmaktadır.
Read moreDünya ticaret örgütleri nelerdir?
Bunlar; Mal Ticareti Konseyi, Hizmet Ticareti Konseyi, Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Hakları Konseyi’dir.
Read moreDünya Ticaret Örgütü kaç yılında faaliyete geçmiştir?
Uluslararası ticaret sisteminin yasal ve kurumsal temeli olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ ), 1 Ocak 1995 tarihinde resmen faaliyete geçmiştir .
Read moreGümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması ne olarak kurulmuştur?
1947’de 23 ülke tarafından imzalanan bir anlaşma ile kurulmuştur . 1 Ocak 1948’de de yürürlüğe girmiştir. GATT’ın kuruluş amacı, ithalat vergilerini azaltmak, uluslararası ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak ve ticarette ayırımcı uygulamalara son vermek olarak belirlenmişti.
Read moreDTÖ neden kuruldu?
Amacı, gümrük tarifelerini azaltarak uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve dış ticarette ayrımcılığı önlemek olarak tanımlanan GATT, ülkeler arasındaki ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen uluslararası bir anlaşma konumundadır.
Read more