Teşkilatın mevcut üye sayısı 164 olup, 25 (Gözlemci) ülkenin üyelik görüşmeleri devam etmektedir. Teşkilatın Cenevre’deki olağan çalışmalarını yürüten Genel Konsey’in yanısıra DTÖ Anlaşmalarına ilişkin teknik ve diğer hususların ele alındığı çok sayıda teknik komite bulunmaktadır.
Read moreDünya ticaret örgütleri nelerdir?
Bunlar; Mal Ticareti Konseyi, Hizmet Ticareti Konseyi, Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Hakları Konseyi’dir.
Read moreDünya Ticaret Örgütü ticari hizmetler nelerdir?
Ticari Hizmetler 46, Haberleşme Hizmetleri 24, İnşaat ve Mühendislik Hizmetleri 5, Dağıtım Hizmetleri 5, Eğitim Hizmetleri 5, Çevre ile ilgili Hizmetler 4, Mali Hizmetler 17, Sağlıkla İlgili ve Sosyal Hizmetler 4, Turizm ve Seyahat Hizmetleri 4, Eğlence, Kültür ve Spor Hizmetleri 5, Ulaşım Hizmetleri 36 alt sektöre …
Read moreDünya Ticaret Örgütü’nün amaçları nelerdir?
Örgütün temelinde, üyelerce müzakereler sonucunda kabul edilerek ulusal parlamentolarda onaylanan uluslararası antlaşmalar yer almaktadır. Amaç, mal ve hizmet üreticilerine, ihracatçılara ve ithalatçılara yardım ederek, dünya ticaretini kolaylaştırmak ve ticaret kapasitesini artırmak olarak tanımlanmıştır.
Read moreDünya ticaret örgütünün organları nelerdir?
WTO – World Trade Organization (Dünya Ticaret Örgütü – DTÖ)’nün kısa yazılışıdır.
Read moreAzerbaycan Dünya ticaret Örgütüne üye mi?
DTÖ 140 üyesiyle kural koyma ve koyduğu kuralları uygulama bakımından evrensel bir örgüttür. Ancak halen DTÖ’ye üye olmayan 20’den fazla ülke bulunmaktadır. Bunların arasında Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi dünya ekonomisi bakımından önemli ülkeler bulunmaktadır.
Read moreGATT ne zaman DTÖ oldu?
DTÖ , GATT (Ticaret ve Gümrük Tarifeleri Genel Anlaşması)’ın 15 Aralık 1993 tarihinde sona eren Uruguay Round müzakereleri sonrasında 1995 yılında kurulan ve GATT ‘a taraf olan tüm ülkelerin üye olduğu bir kurumdur.
Read more