TRIPS , bugüne kadar fikri mülkiyet alanında uluslararası düzeyde kabul edilen en kapsamlı anlaşma olarak geçmektedir. Anlaşmanın önemi, Paris ve Bern Anlaşmalarına atıfta bulunmakla birlikte, bırakılan boşlukları da doldurma işlevi görebilecek nitelikte olması ve kapsam-yaptırım açısından daha geniş kabul edilmesidir.
Read moreFikri hakları koruyan belge nedir?
Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü’nün kökeni, 19. Yüzyılda imzalanmış olan “Sınai Mülkiyetin Korunmasına Dair Paris Sözleşmesi (1883)” ve “Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına Dair Bern Sözleşmesi (1886)”ne dayanmaktadır.
Read moreFikri mülkiyet haklarının dört temel türü nedir aralarındaki farklar nelerdir?
Fikri mülkiyet hakları (intellectual property rights); telif hakları ve sınaî mülkiyet hakları olmak üzere iki gruba ayrılır. Telif hakları (copyrights) kendi içinde dört ana kategoriden oluşur: i)İlim ve edebiyat eserleri, ii) Musiki eserleri, iii) Güzel sanat eserleri, iv) Sinema eserleri.
Read moreÇeşitli ticari ilişkiler içerisinde bulunan ülkelerin aralarında anlaşarak uyguladıkları standartlara ne ad verilir?
Bölgesel Ticaret Anlaşması (BTA), çoğunlukla aynı coğrafi bölgede yer alan ülkelerin , aralarındaki dış ticaret engellerini kaldırarak, ticareti karşılıklı olarak serbestleştirmeleri durumudur.
Read moreMFN kuralı nedir?
II- EN ÇOK KAYRILAN ÜLKE (MNF-Most Favoured Nation ) KURALI Diğer bir ifadeyle, Dünya Ticaret Örgütüne üye olan bir ülkenin çeşitli ekonomik, siyasi ya da kültürel ortaklıklar nedeniyle farklı bir ülkeye tanıdığı yatırım ve ticaret ayrıcalıklarının diğer üye ülkelere de tanıma zorunluluğu olarak tarif edilebilir.
Read moreIkili ticaret anlaşması nedir?
Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkelerin birbirleriyle imzaladıkları ve aralarındaki ticareti arttırmak için karşılıklı olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırdıkları ikili anlaşmalardır.
Read moreUlusal muamele ilkesi nedir?
2-Ulusal Muamele Kuralı (National Treatment): İç pazara ilişkin düzenleme ve uygulamalar yönünden ithal ve yerli mallar arasında ayrım yapılmaması “ulusal muamele ” ilkesi olarak bilinmektedir. Ulusal Muamele İlkesi yalnız bir mal, hizmet ve fikri mülkiyet pazara girdikten sonra uygulanır.18 Şub 2022
Read more