İslam’a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
Read moreEnflasyon oranında banka faizi caiz mi?
Cevap: Faiz olursa, oran ne olursa olsun helal olmaz. Enflasyon oranında fazlalık faiz değildir.10 Kas 2011
Read moreEnflasyonun olduğu yerde faiz haram mıdır?
Cevap: Faiz olursa, oran ne olursa olsun helal olmaz. Enflasyon oranında fazlalık faiz değildir.
Read moreDarul harpte faiz caiz midir?
Faiz alıp vermek isteyenlerin bu konuda tutundukları delil Ebu Hanife’den nakledilen ve Hanefi fıkıh kitaplarında hadis olarak da yer alan ‘Darü’l-harpte Müslümanla harbî arasında faiz yoktur’ sözüdür.
Read moreBorçta enflasyon farkı caiz mi?
Câhiliye ribâsı denilen “borç verirken, vadeye göre fazlalık şart koşma veya vadesinde ödenmeyen borcu ilâve meblâğ ve mal karşılığında erteleme” şeklindeki işlem ittifakla ribâdır, faizdir ve haramdır. Borçlunun alacaklıya enflasyon farkını ödemesi faiz değildir.
Read moreEnflasyon farkı kadar faiz caiz mi?
İslam fıkhına göre “faizli işlem yapmak” caiz değildir. … Bu sebeple “banka dışı borçlanmalarda” enflasyon farkının ödenmesi, bankaya para yatırıp -miktarı ne olursa olsun- faiz almaya kıyas edilmemelidir.
Read moreEnflasyona endeksli mevduat caiz mi?
“Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” diyen Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Read more