Az sayıda firmanın piyasaya hakim olduğu bir piyasa türüdür. Piyasaya girmek zordur, bu nedenle piyasada az sayıda firma yer alır. Az sayıdaki firma kendi arasında rekabet eder. Örneğin, firmalar fiyat düşürerek fiyat rekabetine girebilirler.
Read moreNitelikli iş gücü teorisi kimin?
1.1.1. Donald B. Keesing, endüstri ülkeleri arasındaki dış ticaretin önemli bir bölümünü oluşturan sanayi malları üzerindeki ticaretin Nitelikli İşgücü Teorisi ‘yle açıklanabileceğini ileri sürmüştür.
Read moreFaktör donatımı teorisi kimin?
Dış ticaret teorilerinde yeni bir dönem açan bu teoriye göre, Ülkelerin faktör yoğunlukları farklı oldukları için, her ülke yoğun olarak sahip olduğu faktörün gerektirdiği mallarda uzmanlaşmaya gitmelidir. Heckscher – Ohlin teoreminin varsayımları şunlardır; Ülkeler faktör donatımları bakımından birbirinden farklıdır.
Read moreMonopolcü rekabet piyasasının özellikleri nedir?
Monopol piyasanın özellikleri Tek satıcı çok sayıda alıcı firma vardır. Tekel tarafından üretilen malların yakın ikamesi (yerine geçecek alternatif ürün) yoktur. Piyasaya giriş engellidir. Başka bir firmanın benzer ya da aynı ürünü üretmesi veya hizmeti vermesi çok zor ya da imkansızdır.
Read moreMonopol piyasaları ile monopolcü rekabet piyasaları arasındaki en önemli fark nedir?
Tam rekabet piyasasında firmanın malına olan olan talep yatay eksene paralel iken, monopol piyasasında aşağı doğru eğimlidir. Tam rekabet piyasasındaki bir firma için piyasa fiyatı veri olarak kabul edilirken, monopol piyasasında fiyatı monopolcü firma belirler.
Read moreBir ülkenin hangi malları ihraç hangi malları ithal edeceği neye göre belirlenir?
Gerek Mutlak üstünlük gerekse de Karşılaştırmalı üstünlük modellerinde ticaretin nedeni ülkeler arasında emek verimliliğindeki farklardır. Ülkelerin hangi malları üretip ihraç edeceği ve hangisini de ithal edeceğini emek verimliliği belirlemektedir.
Read moreUluslararası ticaret teorisinin amacı nedir?
Özet: Uluslararası ticaret teorileri , uluslararası serbest ticaretin , belirli koşullar altında, ülkeler için önemli refah artışları sağlayacağını ortaya koymaya çalışmaktadır. Geliştirilen teoriler, ülkelerin doğal ve kazanılmış üstünlüklerindeki dinamizmine bağlı olarak değişim göstermekte ve gelişmektedir.
Read more