Fayda -maliyet analizi (F-M), kamu ekonomisinde yatırım projelerini etkinlik yönünden değerlendirmeye yarayan, topluma en yüksek faydayı sağlayacak olan projelerin seçiminde veya öncelik sırasının tespit edilmesinde yararlanılan bir tekniktir.
Read moreFayda-maliyet analizi nerede yer alır?
Fayda -maliyet analizi , esasen piyasa değeri olan kamu yatırım projeleri için uygulanabilir. Bu yatırım projelerinin en önemlileri ise; sulama, karayolları, ulaştırma, eğitim, sağlık ve elektrik projeleridir.
Read moreFayda-maliyet analizi nasıl hesaplanır?
Maliyet fayda analizinin formülü oldukça basittir. Formül = Fayda / Maliyet . Bu analizi hesaplamak için biraz daha karmaşık formüller olsa da fayda -maliyet oranı, esasen sadece doğrudan veya dolaylı maliyet ve faydaları hesaba katar ve birinin diğerinden ağır basıp basmadığını görmek için kullanılır.
Read moreFayda maliyeti analizi nedir?
Maliyet Fayda Analizi , ürün, servis veya sonucun gerçekleştirilmesi için gereken maliyetin elde edilecek faydalarla karşılaştırılmasını sağlayan fayda ölçüm yöntemlerinden biridir. Gelecekteki kazanımların paranın bugünkü değeri ile hesaplanmasını ve farklı projelerin karşılaştırılabilmesini sağlar.
Read moreFayda-maliyet analizi Türkiye’de aşağıdaki hangi tarihte uygulanmaya başlamıştır?
Bu bağlamda fayda -maliyet analizlerinin ülkemizde ilk ele alınışı 1960’ların sonu ve 1970’li yıllarda gerçekleşmiş, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Devlet Yatırım Bankası (DYB), Sanayi Bakanlığı ve Odalar Birliği gibi kuruluşlar, işlevleri ile uyumlu olarak konuya eğilmişlerdir.
Read moreFayda maliyet oranı kaç olmalı?
M = Karşılaştırma periyodunda proje masraflarının bugünkü değeri. Bu parametre projenin ekonomik elverişliliğini gösterdiği için çok popülerdir. Fayda -masraf oranı < 1 ise, proje ekonomik bakımdan elverişsiz, R = 1 ise marjinal R > 1 ise uygulanabilir, R = 5-10 ise çok elverişlidir.
Read moreAşağıdakilerden hangisi bir karar biriminin başka bir karar birimine doğrudan sağladığı faydayı veya doğrudan yüklediği maliyeti ifade eder?
Bir karar biriminin bir başka karar birimine doğrudan sağladığı yarara veya doğrudan yüklediği maliyete dışsallık (externality) denir [22].
Read more