Birinci Devalüasyon 1940 yılında resmi kura ek olarak döviz satışlarında yüzde 48 oranında prim uygulanmaya başlamış olup, 1 dolar 1940’da 1,11 TL, 1945’de de 1,31 TL olmuştur. Türkiye’de ilk büyük devalüasyon 7 Eylül 1946 tarihinde yapılmıştır.
Read moreDevalüasyon neye yarar?
Devalüasyon , sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon , bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.
Read moreDevalüasyon sonucu ne olur?
Dış Ticaret Açığını Azaltmak; Devalüasyonla ulusal para biriminin diğer paralar karşısındaki satın alma gücü gerilediği için daha pahalı hale gelen ithal ürünlere olan talep daralır. İhracatın artması ve ithalatın azalması dış ticaret açığının azalmasına yol açar.
Read moreTürkiye’de en büyük devalüasyon hangi yıl?
1923-1946 yıllarında Türkiye ‘de, yukarıda da kısaca özetlediğimiz gibi ilk olarak en ağır devalüasyon operasyonu , 7 Eylül 1946’da uygulanmıştır. 1946 yılında Türkiye Cumhuriyetinin başında Recep Peker Hükümeti bulunuyordu.
Read moreDevalüasyonun etkileri nelerdir?
DEVALÜASYONUN SONUÇLARI NELERDİR ? İhracat artar, ithalat azalır. Dış ticaret açığı kapanır ya da kabul edilebilir seviyeye gelir. İhracatın artması ile milli gelire katkı sağlanmış olur.
Read more7 Eylül Kararları Hangi Başbakan?
1946 yılında Recep Peker döneminde 15. Türkiye Hükûmeti tarafından I. Dünya Savaşı şartlarının getirdiği ekonomik zorluklar içinde devalüasyon yapılarak dış ticaret dengesi sağlanarak iç üretimin artırılması hedeflendi.
Read more