1970 ve 70’li yıllar 1970’li yılların sonlarında devalüasyonlar artık sıklıkla yapılır olmuştu. Yılda birkaç kez “ayarlama” adı altında döviz kuru yeniden belirliyordu. 1979 yılının Nisan ayında yüzde 30 ve aynı yılın temmuz ayında yüzde 88’e yakın oranda Türk lirası değer kaybetti.
Read moreRevalüe etmek ne demek?
Revalüasyon , kelime anlamı olarak “değerini yükseltmek”, iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.
Read moreDevalüasyonu kim yapar?
Devalüasyon devlet tarafından, ülke ekonomisine yapılan dışarıdan bir müdahaledir. Hiç bir ülke, kendi para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesini istemez.
Read moreMilli paranın yabancı paralara göre değer kaybetmesi nedir?
Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir. Devalüasyon çoğunlukla depresyon ile karıştırılır ve revalüasyonun tam olarak tersidir.
Read moreYerli para değer kazanırsa ne olur?
Yerli ve milli para her birim değer kazandığında , bir birim değer uluslararası ortamda herhangi bir yabancı parayı satın alması için vermesi gereken yerli para miktarı düşmektedir.
Read moreHangi şartlarda devalüasyon olur?
Devalüasyon yapılacak ülkede enflasyonist bir ekonomi olmaması, enflasyonun düşük seviyede olması, İhracatı yükseltilecek olan ürünlerin fiyat-talep esnekliğinin yüksek olması gerekir.
Read morePara devalüasyonu ne demek?
Devalüasyon , sabit kur rejimi uygulayan ya da yarı sabit kur rejimi uygulayan ülkeler tarafından kullanılan bir para politikası aracıdır. Devalüasyon , bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir.
Read more