Eğer deniz tabanındaki engelde zayıf bir bölge ya da küçük bir açıklık varsa su bu bölgeden açık denize doğru hızla hareket eder. Bu olgu çeken akıntı olarak isimlendirilir. Çeken akıntı, bu bölgede yüzen bir insanı açık denize doğru sürükler.
Read moreDeniz akıntısı ne demek?
Kıyıya çarpan dalgalar geri dönerken deniz tabanında kum sırtı ve resif gibi bir engelle karşılaşırsa su açık denize doğru hareket edemez. Eğer deniz tabanındaki engelde zayıf bir bölge ya da küçük bir açıklık varsa su bu bölgeden açık denize doğru hızla hareket eder. Bu olgu çeken akıntı olarak isimlendirilir.5 Eyl 2019
Read moreHangi tip kıyılarda çeken akıntı olma ihtimali yüksektir?
Çeken akıntı kıyı şeridinin yay şeklinde olduğu sahillerde daha sık görülür.5 Eyl 2019
Read moreAkıntıya karşı yüzülür mü?
Çeken akıntılar veya diğer adıyla rip akıntıları , deniz dip yapısının kum tepeceği-yarık-kum tepeceği veya diğer bir ifade ile topuk-dalyan-topuk şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır.
Read moreAkıntı dibe çeker mi?
Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz.Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.
Read moreŞile denizi neden dalgalı?
Ayrıca Şile ‘nin dip akıntısı olan bir yerde olduğu görülmektedir. Yani kıyılarda meydana gelen doğal olaylar sonucunda denizde dalgalar meydana gelmektedir. Bu dalgalar bazen oldukça büyük olmaktadır. Yaşanan akıntılar sonrasında bu denize girmek tehlikeli bir hale gelmektedir.
Read moreDeniz dibe çeker mi?
Deniz suları kıyıdan açığa doğru hızla hareket eder. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar. Çeken akıntı en çok rüzgarlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülür. Bilinenin aksine bu akıntılar dibe çekmez.
Read more