pH belirteçleri (İndikatörler), çözeltinin pH ‘ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır. pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.
Read moreAsit ve bazların maddelerin rengini nasıl değiştirdiğini?
Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir.
Read moreBromtimol mavisi çözeltisi nasıl hazırlanır?
Bromtimol Mavisi : 0,4 g bromtimol mavisi (Merck 1.03026) alınarak üzerine 12,8 mL 0,05 N sodyum hidroksit çözeltisi ve 20 mL % 95’lik etanol eklenerek ısıtılarak çözülür. 1 L’lik balojojeye aktarılır. Daha sonra 200 mL % 95’lik etanol eklenir ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.
Read moreAsidik hangi renk?
Turnusol: Asit rengi kırmızı, baz rengi mavi, Ph aralığı, 5.0-8.0’dır. Brom Timol Mavisi: Asit rengi sarı, baz rengi , mavi, Ph aralığı, 8.0-9.6’dır. Fenolftalein: Asit rengi renksiz, baz rengi kırmızı, Ph aralığı 8.3-10.0’dır.
Read morepH ne anlama gelir?
Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH (potansiyel hidrojen) denir. Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0 – 14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir.
Read moreIndikatörler nasıl hazırlanır?
100 mg brom krezol moru , 5 mL % 95 lik etil alkolde çözününceye kadar ısıtılır. Çözünme tamamlanınca 20 mL % 95 lik etil alkol ve 3,7 mL 0,05 N NaOH çözeltisi katılır. Çözeltinin tümü 250 mL lik ölçülü balona alınır, 30 mL % 95 lik etil alkol katılır , iyice karıştırıldıktan sonra su ile çizgiye tamamlanır.
Read more