Satış ve alış arasındaki fark, 2021 yılı için istisna tutarı olan 19 bin TL’nin altında ise beyanname vermenize gerek yoktur ve dolayısıyla gelir vergisi de ödemeyeceksiniz. Buna göre satış ve alış arasındaki fark tutarı 19 bin TL’den fazla ise değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.8 Mar 2022
Read moreEv alım satım vergisi yüzde kaç?
Konut alım satımlarında tapu harcı; emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, alım satım sırasında, alıcı ve satıcı tarafından açıklanan değer üzerinden, yüzde 3 oranında alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı hesaplanmakta, binde 15’er oranında alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmektedir.
Read moreTapuda satış bedeli ne kadar gösterilir?
Tapuda bedeli ‘vergi değeri’ kadar göstermek Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor. Mesela, yukarıda da örnek verdiğimiz 400 bin liralık ev, gerçek değeri olan 400 bin üzerinden satılıp, tapuda vergi değeri kadar yani 100 bin lira olarak gösterilebiliyor.
Read moreKonut satışı gelir vergisi nasıl hesaplanır?
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi olarak bilinen Yİ-ÜFE’de satımdan bir önceki ay baz alınır. Daha sonra ise evin bugünkü değeri belirlenir. Elde edilen tutarlardan her yıl ayrı olarak belirlenen istisna bedel çıkarılır ve çıkan sonuca ve gelir vergisi dilimine göre ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanır .2 Şub 2022
Read moreEv satışında hangi vergiler ödenir?
Ev satışında ödenecek vergiler nelerdir? Taşınmaz mallarını elden çıkaran kimselerin doğan vergisel sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Söz konusu vergiler kapsamında; Tapu harcı, Değer artış kazancı vergisi ve Katma Değer Vergisi bulunuyor.
Read more