Defibrilatör fibrilasyona girmiş bir kalbin normal ritmini geri kazanabilmesi için kalbe kısa sureli yüksek değerde akım veren cihaz. Kısaca elektro şok cihazı olarak tanımlanabilir. Kalbin normal dışı hızlı atımını durdurarak tekrar normal kalp ritmine dönmesini sağlayan sağlık cihazına defibrilatör denir.
Read moreDefibrilatör cihazı nasıl kullanılır?
Elektrotlar ya hasta üzerinde ya da cihaz üzerinde durmalıdır. Sürekli elde tutulmamalıdır. Ayrıca elektrotlar birbirine değmemelidir. Bir elektrot hastanın göğüs kafesinin sağ üst tarafındaki köprücük kemiğinin altına, diğeri ise kalbin bulunduğu bölümün sol yanına doğru göğüs kafesinin altına yerleştirilmelidir.
Read moreDefibrilasyon uygulaması ne zaman yapılır?
Defibrilatör, hayatı tehlikeye atabilecek kardiyak (kalple ilgili) ritim bozukluklarında, ventriküler (kalp karıncıklarındaki) fibrilasyonda (V-fib) ve kalp atımı alınamayan ventriküler taşikardi (V-tach) durumunda kullanılır.
Read moreDefibrilasyonun amacı nedir?
Defibrilasyon defibrilatör denilen bir cihazla kalbe terapötik dozlarda elektrik enerjisi verilmesi ile sağlanır. Bu işlem kritik bir kalp kası kitlesini depolarize eder ve disritmiyi sonlandırarak sinoatrial düğümden çıkan normal sinüs ritmine dönüşü sağlar.
Read moreDefibrilasyon uygulaması nedir?
Defibrilasyon , Nabızsız Ventrikül Taşikardisi ve Ventrikül Fibrilasyonu olgularının en önemli tedavi yöntemidir. Hasta monitörize edildikten sonra ritmin defibrile edilebilir ritm (nVT/VT) olduğuna karar verildikten sonra geçiktirilmeden uygulanması gerekir. Geç kalınan her an başarı şansını azaltır.
Read moreKardiyoversiyon ve defibrilasyon nedir?
Elektriksel kardiyoversiyon (doğru akımlı veya DC-kardiyoversiyon olarak da bilinir) elektrik enerji- sinin QRS kompleksi ile senkronize olarak verildiği uygulamayı tanımlar. Eğer enerji kalp siklusunun her- hangi bir anında rastgele verilirse defibrilasyon terimi kullanılır.
Read moreDefibrilatör bölümleri nelerdir?
CPU kontrollü defibrilatör cihazları aşağıdaki bölmelerden oluşur;
Read more