Def’i , borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def’ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Read moreKesin defi ne demektir?
1) Kesin (sürekli) def’iler: Karşı hakkı tamamen engeller, felce uğratırlar, sürekli engel olurlar. Def’i hakkı sahibine, edimi sürekli olarak yerine getirmeme yetkisini verir. Örneğin zamanaşımı def’i . Zamanaşımı def’inin ileri sürülmesi, alacak hakkını değil, sadece dava hakkını engeller.26 Eki 2021
Read moreKanunların iptali için kimler dava açabilir?
Anayasa’nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
Read moreDaimi Def i hakkı nedir?
Daimi Defi Olarak Zamanaşımı TBK md. 72/2’e göre; haksız fiil dolayısıyla zarar gören bakımından bir borç doğmuşsa, haksız fiilden doğan tazminat istemi zamanaşımına uğramış olsa bile, zarar gören her zaman bu borcu ifadan kaçınabilir. Bu kaçınma hakkı “daimi def ‘i ” olarak adlandırılmaktadır.
Read moreKanunların anayasaya aykırı olmaması gerekir bunun denetimi nasıl gerçekleşir?
* Yasaların anayasaya uygunluğunun yargısal denetiminde , anayasaya aykırılık iddiaları anayasaya uygunluk denetimi yapacak olan organın önüne üç biçimde getirilebilir; “soyut norm denetimi “, “somut norm denetimi ” ve “bireysel başvuru”. 2010 anayasa değişikliğiyle Türkiye’de bireysel başvuru yolu kabul edilmiştir.
Read moreDefi yoluyla ileri sürmek ne demek?
Defi hakkı, borçlunun, borçlanmış olduğu bir edimi, bir karşı hak ileri sürerek yerine getirmekten kaçınma hakkıdır. Bu hak, sahibi tarafından mahkeme dışındaki taleplerde, edimi yerine getirmemekle, aleyhine dava açılması halinde ise bunu mahkemede savunma olarak ileri sürerek kullanılır.
Read moreSürekli Defiler nelerdir?
2.DEF’İ TÜRLERİ 1.Geçici Defiler İleri sürüldüğünde, borcu ifadan geçici olarak kaçınma yetkisi verir. 2.Sürekli (Kesin/Nihai) Defiler İleri sürüldüğünde , borcu ifadan sürekli olarak kaçınma yetkisi verir.
Read more