CBK çıkarma yetkisi de yürütme organının başı olan Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan bir yetki olduğu için, bu işlemlerin “organik” açıdan idari işlem niteliğinde olduğunda şüphe yoktur.
Read moreBakanlar Kurulu kararnamesi ne demek?
Buna göre; kararname , Bakanlar Kurulu ‘nca görüşülen bir husus hakkında verilip de Cumhurbaşkanı tarafından tasdik edilen kararın kaleme alınmış sureti olarak tarif edilmiştir15. Bunlar, sadece Bakanlar Kurulu ‘nun iradesi ile kesinleşen ve müstakil hukuki işlem vasfında tasarruf-lardır16.
Read moreKararnameler ne zaman yürürlüğe girer?
Kararnameler kanunlara eşit normlar içermekle birlikte yürütme işlemi olduğundan, idari usullere göre hazırlanır ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmakla kabul edilmiş olur. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri Resmî Gazetede yayımlanır ve yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler .
Read moreCumhurbaşkanlığı kararnameleri yayımdan sonraki bir tarih belirtilmemişse ne zaman yürürlüğe girer?
Eğer bir yürürlük tarihi belirtilmemiş ise yasalar, Resmî Gazete’ de yayınlandığı gün yürürlüğe girer . 15 Temmuz 2018’den önce, Resmî Gazete’de yayınlandığı günü izleyen günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girerdi.
Read moreCumhurbaşkanlığı kararnameleri meclis onayına sunulur mu?
Olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnameleri de Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur (m.119/6).
Read moreKanun Hükmünde kararname meclis onayına sunulur mu?
Madde 4 – Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanı olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91 inci maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur .
Read moreKanun hükmünde kararnameleri kim imzalar?
Başbakana göre, bu “kararnameleri imzalamak” ifadesiyle Anayasa, Cumhurbaşkanına kararnameleri imzalamak görevini vermiştir. O halde Cumhurbaşkanı kararnameleri imzalamak zorundadır. Cumhurbaşkanına göre ise, “kararnameleri imzalamak” ifadesiyle “öngörülen yalnızca bir görev değil, aynı zamanda yetkidir” [12].
Read more