Cumhurbaşkanlığı kararnameleri , yukarıda açıkladığımız üzere, birer idari düzenleme/düzenleyici idari işlemdir. Her idari işlem gibi, yargı denetimine tabidirler. Ancak; Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin hukuka uygunluklarının denetimi, bir kanuna uygunluk denetimi değildir.
Read moreHangi konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi düzenlenebilir?
Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir .
Read more9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 3 maddesi nedir?
(3 ) Ekonomik, ticari veya teknik münasebetleri düzenleyen ve süresi bir yılı aşmayan andlaşmalardan; Devlet maliyesi bakımından yüklenme gerektirmeyen, kişi hallerine ve Türk vatandaşlarının yabancı memleketlerdeki mülkiyet haklarına dokunmayan andlaşmalar Cumhurbaşkanınca doğrudan onaylanır.
Read more3 lü kararname ne demek?
Bakanlar Kurulu ‘nun belli bazı kararnamelerini cumhurbaşkanının imzalamasına (Cumhurbaşkanı – Başbakan – Bakanlar) üçlü kararname denir. Bu kararlardan başbakan ve ilgili bakanlar sorumludur.
Read moreCB kararlarını kim denetler?
Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi’nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.
Read moreCumhurbaşkanı Kararnamesi kanun hükmünde midir?
Cumhurbaşkanlığı kararnameleri , yukarıda açıklandığı üzere, Yürütme Organının yürütme yetkisine ilişkin konularda kural koyucu işlemleridir ve, olağanüstü hâl döneminde çıkarılanlar hariç, kanun gücünde değildirler.
Read moreCumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemeyecek konular nelerdir?
Cumhurbaşkanı , yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez .13 May 2020
Read more