1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri.
Read moreCumhurbaşkanlığı hükümet sistemi nedir özellikleri?
Cumhurbaşkanı, devletin başıdır. Yürütme yetkisi, cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde, cumhurbaşkanı partili olabilir. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğinden sonra 2014 yılından itibaren cumhurbaşkanı, halk tarafından seçilmektedir.
Read moreCumhurbaskani Basdanismanlari kim?
“Türkiye Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları” kategorisindeki sayfalar
Read moreKanunları yayımlamak Cumhurbaşkanının görevi mi?
Cumhurbaşkanı , Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları , bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte aynı süre içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.
Read more6771 sayılı Kanunla yapılan Anayasa değişikliği nasıl ve ne şekilde gerçekleşti?
6771 sayılı Kanununun 1. maddesi ile Anayasanın yargı yetkisini düzenleyen 9. maddesine “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir. Böylece Anayasanın 9. maddesi, “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” şeklini almıştır.
Read moreCumhurbaşkanı olmadığı zaman yerine kim vekalet eder?
Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar; ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve …
Read moreCumhurbaşkanı Vekili Kimdir?
1964 yılında Yozgat-Çekerek’te doğdu. 1985 yılında, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı.
Read more