Solunum yolunu güvenlik altına almak veya solunumu kontrol etmek amacı ile trakea içine bir tüp yerleĢtirilmesi iĢlemine, endotrakeal entübasyon adı verilir. 1-2 saatten daha uzun süreli ventilasyon desteği veya arteriyel oksijenasyon gerektiren durumlarda kullanılır.
Read moreEntübasyon güçlüğü tarama testleri nelerdir?
Sağlıkçının Gözünden
Read moreEntübasyon hangi durumlarda yapılır?
Entübe etmek yani entübasyon işlemi hasta hava yolunu koruyamadığında, yardımsız olarak kendi başına nefes alamadığında veya her ikisinden dolayı yapılır. Hastalar anestezi altında olabilir, kendi başlarına ameliyatta nefes alamadıklarında yapılır.20 Eyl 2021
Read moreEntübasyon komplikasyonları nelerdir?
Literatüre baktığımızda acil endotrakeal entübasyon komplikasyonları olarak; hipotansiyon , bradikardi, yeni başlangıçlı disritmi, kardiyak arrest, hipoksemi, özefageal entübasyon , regürjitasyon ve aspirasyon, hava yolu yaralanması, ana bronş entübasyonu ve çoklu entübasyon girişimi tanımlanmıştır.
Read moreEntübasyonda nelere dikkat edilmelidir?
-İşlem sırasında, asiste için bir yardımcı mutlaka olmalıdır. -Entübasyonun gecikmesi hipoksemiye yol açabilir; bu nedenle bir entübasyon girişimi asla 30 (otuz) saniyeden fazla sürdürülmemelidir. -Hasta, entübasyondan önce ve sonra çok iyi oksijenize edilmelidir (100% O2). -Uyanık hastalar sedatize edilmelidir .
Read more