Çini atölyelerinde, şekillendirmeleri yapan “çarkçı”, süsleme ve dekorları yapan “tahrirci”, desenlerin iç kısımlarını boyayan “boyamacı” ve fırınlama işlerini yapan “fırıncı” gibi isimlerle anılan ustalar, kalfalar ve çıraklar da bulunmaktadır. Bu kişiler geleneğin taşınmasında ve uygulanmasında önemli bir gruptur.
Read moreÇinicilik hangi kültüre aittir?
Yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahip olan, ilk örnekleri Karahanlılar dönemine ait yapılarda görülmeye başlayan çini sanatı, Karahanlıların, Uygurların Harzemşahların, Gaznelilerin döneminde kullanılmış. Özellikle Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları zamanında gelenek haline gelmiştir.
Read moreÇinicilik sanatını ilk kim yaptı?
Çini sanatı, geleneksel Türk el sanatıdır. Tarihte ilk Müslüman ve Türk devletlerinden Karahanlılar tarafından yapılmış ve geliştirilmiştir.
Read moreÇinicilik nedir çok kısa bilgi?
Bir tür killi topraktan yapılan ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, seramik parçasına çini denir. Çini yapma sanatı da çinicilik diye adlandırılır.
Read moreÇini Nedir?
Çini , bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levha.
Read moreKaşi çini nedir?
Duvar çinilerine Kaşi adı veriliyor. Kaşi çiniler cami başta olmak üzere türbe ve saray duvarlarında kullanılıyor. Evani Çiniler ise günümüzde de yaygın olarak kullanılan tabak, kase, vazo, sürahi gibi çiniler için kullanıyor.
Read moreÇini sanatı hangi yöreye aittir?
İran, Kaşi Çini sanatının doğduğu yer olarak kabul edebileceğimiz İran’da yüzyıllar boyunca çini tekniği değişerek gelişmiş, İslam sonrası ve özellikle de Timurlular zamanında (15. yüzyıl) tam anlamıyla zirveye ulaşmıştır.
Read more