Çini nereden geliyor?

Çininin kelime kökeni Farsçadır. Çin işi, Çin porseleni gibi anlamlara sahiptir. İlk olarak Türklerin Orta Asya’da çini imal ettiği bilinmektedir. Orta Asya’da yer alan Kaşan şehrinde üretildiği için o zamanlar kaşi diye adlandırılmıştır.23 Haz 2021

Read more

Çiniciliğin anlamı nedir?

ise, “sertleşmiş Toprak” anlamına gelen ve Kaşi>Kaşi diye adlandırılan çini, porselen ve fayansların ilk defa Çin’den getirilmiş olmasından dolayı, “Çin işi” anlamında ortaya çıkmış bir kelimedir. Çin’de bu sanatın şaheser örneklerini veren büyük ustalar yetişmiştir.

Read more

Çini yapan kişiye ne ad verilir?

Çini atölyelerinde, şekillendirmeleri yapan “çarkçı”, süsleme ve dekorları yapan “tahrirci”, desenlerin iç kısımlarını boyayan “boyamacı” ve fırınlama işlerini yapan “fırıncı” gibi isimlerle anılan ustalar, kalfalar ve çıraklar da bulunmaktadır. Bu kişiler geleneğin taşınmasında ve uygulanmasında önemli bir gruptur.

Read more

Çini nedir TDK?

Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans olarak verilmiştir. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci karışlığı Sırlı ve süslü, pişmiş balçıktan yapılan olarak verilmiştir.

Read more

Çinicilik nasıl bir iştir?

Motif çizme ve tasarım yapma yeteneği olan kişilerin seçebileceği bir meslektir. Dikkatli, sabırlı ve tarihî eserlere ilgili olmak, mesleğin gerektirdiği diğer özelliklerdir. Çini , toprağın pişirilmeden önce şekil verilip kap kacak, tabak, vazo, sürahi gibi eşyalar üretilmesine dayalı geleneksel bir el sanatıdır.21 Ağu 2020

Read more