Bir tür killi topraktan yapılan ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, seramik parçasına çini denir. Çini yapma sanatı da çinicilik diye adlandırılır.
Read moreÇini Nedir?
Çini , bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levha.
Read moreMozaik çini tekniği nedir?
Mozaik biçimindeki çiniyse, sıraltı tekniğiyle hazırlanır; renkli sıra batırılan parçalar, istenen biçimlerde kesildikten sonra birleştirilerek mozaik desenli çini elde edilir. Perdah, sırın içine maden tozu karıştırılarak yapılır; perdahta en iyi sonuçları veren metaller, sırasıyla altın, gümüş ve bakırdır.
Read moreKaşi çini nedir?
Duvar çinilerine Kaşi adı veriliyor. Kaşi çiniler cami başta olmak üzere türbe ve saray duvarlarında kullanılıyor. Evani Çiniler ise günümüzde de yaygın olarak kullanılan tabak, kase, vazo, sürahi gibi çiniler için kullanıyor.
Read moreÇini sanatı hangi yöreye aittir?
İran, Kaşi Çini sanatının doğduğu yer olarak kabul edebileceğimiz İran’da yüzyıllar boyunca çini tekniği değişerek gelişmiş, İslam sonrası ve özellikle de Timurlular zamanında (15. yüzyıl) tam anlamıyla zirveye ulaşmıştır.
Read moreHangi ilimiz çinileri ile ünlüdür?
Kütahya’nın zengin kültürünün önemli bir parçasını da el sanatları oluşturur. Kütahya’da geleneksel el sanatlarının yanı sıra yalnız bu yöreye özgü el sanatları da yaşamaktadır. Özellikle çiniciliğin Türkiye ve dünyadaki yaşayan önemli merkezlerinden birisi Kütahya’dır.
Read moreOsmanlı döneminde çini sanatının geliştiği şehirler hangileri?
Osmanlılar zamanında çini atölyeleri Bursa, İznik, Kütahya, Edirne, Çorlu, İstanbul gibi şehirlerde bulunur.
Read more