Bu dönemde, mimaride kullanılan duvar çinilerine kâşi, süs ve mutfak eşyası çinilere ise evâni deniliyordu. 16. yüzyılda İznik’te üretilen çinilerde gerek kalite ve gerekse desen üretiminde büyük gelişmeler olmuş ve Türk çini sanatı en parlak dönemini yaşamıştır.
Read moreÇini kelimesinin sözcük anlamı nedir?
Çini sözcüğü TDK sözlüğünde aratıldığında iki anlamla karşılaşılmaktadır. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans olarak verilmiştir.23 Eki 2021
Read moreÇini sanatı nedir kısa bilgi?
Çini sanatı , geleneksel Türk el sanatıdır. Toprağın pişirildikten sonra şekil verilerek, eşyalar üretilmesi ile oluşmaktadır. Çini sanatı , motifler, şekiller ve renklendirmelerden oluşan eserlerdir. İç ve dış mimari de eserleri renklendirmek ve motiflerle süslemek amacıyla kullanılmaktadır.
Read moreÇini nedir kısaca tanımı?
Pişirilen topraktan üretilen eşyaların süslenmesinde sıkça kullanılan el sanatıdır. Tabak, porselen, seramik , fayans gibi eşyaların üzerine yapılan süslemelere ise ”çinicilik ” ‘denilmektedir. Günümüzde çini olarak bilinmekte fakat tarihte ise kaşi ve sırça olarak geçmektedir.
Read moreNerede Ne Meşhur?
Kütahya’nın zengin kültürünün önemli bir parçasını da el sanatları oluşturur. Kütahya’da geleneksel el sanatlarının yanı sıra yalnız bu yöreye özgü el sanatları da yaşamaktadır. Özellikle çiniciliğin Türkiye ve dünyadaki yaşayan önemli merkezlerinden birisi Kütahya’dır.
Read moreCin ne demek TDK?
Duyu organlarıyla algılanamayan ruhani varlıklara verilen genel isimdir. Bu kullanımda, cin kelimesi tüm ruhani varlıkları kapsar, melekler de dahil. Buna göre her melek cindir, fakat her cin melek değildir. Ruhani varlıkların bir türüne verilen isimdir.
Read moreSukunet mi sükunet mi?
sükunet / sükûnet / سكونت / سُكُونَتْ Vakarlılık, ciddiyet. Durgunluk. Rahatlık.
Read more