Mikroorganizmaların ve özellikle bakterilerin mikroskobik morfolojilerinin genel olarak en iyi olarak izlenebildiği boyama yöntemidir. Bu amaçla farklı boyalar kullanılabilirse de en yaygını Löffler ‘in Metilen Mavisi (Merck 1.01287) çözeltisidir.
Read moreNegatif boyama yöntemi nasıl yapılır?
1. Temiz, kuru lam üzerine bir öze dolusu damıtık su aktarılır. 2. İncelenecek kültürden öze ile alınan örnek, lam üzerindeki su damlası içinde, öze yardımıyla homojen bir karışım olacak şekilde ezilir. 3. Bu hücre süspansiyonu üzerine bir damla çini mürekkebi aktarılır ve öze ile karıştırma işlemi tekrarlanır.
Read moreNegatif boyamada hangi boya kullanılır?
3. Negatif boyama : Mikroorganizmaların morfolojilerini incelemek için uygulanan ve mikroorganizmaları değil, bunların yayıldığı ortamı boyamayı amaçlayan bir boyama yöntemidir. Boyama için çini mürekkebi veya nigrosin boya çözeltisi kullanılır .
Read moreNegatif boyamaya neden negatif boyama denir?
Negatif Boyama : Bu tür boyama yönteminde mikroorganizmalar değil, saha boyanır. Karanlık olan sahada mikroplar renksiz ve parlak olarak görünürler. Bu amaç için, nigrosin ve çin mürekkebi kullanılır. Lam üzerine bir damla boya ve sonra bir damla kültür konarak yayılır ve ince bir froti hazırlanır.
Read moreGiemsa boyama ve prensibi nedir?
Giemsa boyası, periferik kan yaymaları ve kemik iliği örnekleri için klasik bir kan filmi boyasıdır. Eritrositleri pembe boyar, trombositleri açık soluk pembe gösterir, lenfosit sitoplazmasını gök mavisi, monosit sitoplazmasını soluk mavi boyar ve lökosit nükleer kromatininin rengini macenta boyar.
Read moreARB boyama yöntemi nedir?
Karbol fuksin ARB boyama 0,3 g boya tartılır ve 10 ml etanol (%95’lik) içerisinde çözündürülür. 90 ml %5’lik fenol çözeltisi ilave edilerek iyice karıştırılır. 1 gün dinlendirildikten sonra kullanılır. Sulu Karbol fuksin Basit ve gram boyama Karbol fuksin boya çözeltisi 10 kat sulandırılarak hazırlanır.
Read moreBasit boyama yöntemleri nelerdir?
Bakteri hücrelerinin morfolojik özelliklerini inceleyebilmek için kullanılan boyama yöntemine basit boyama denir. Basit boyamada hücre kullanılan boyanın rengini alır. Basit boyamada kullanılabilecek boylar metilen mavisi, kristal violet ve karbon fuksindir.
Read more