Bu dönemde, mimaride kullanılan duvar çinilerine kâşi, süs ve mutfak eşyası çinilere ise evâni deniliyordu. 16. yüzyılda İznik’te üretilen çinilerde gerek kalite ve gerekse desen üretiminde büyük gelişmeler olmuş ve Türk çini sanatı en parlak dönemini yaşamıştır.
Read moreÇini kelimesinin sözcük anlamı nedir?
Çini sözcüğü TDK sözlüğünde aratıldığında iki anlamla karşılaşılmaktadır. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans olarak verilmiştir.23 Eki 2021
Read moreÇini sanatı nedir kısa bilgi?
Çini sanatı , geleneksel Türk el sanatıdır. Toprağın pişirildikten sonra şekil verilerek, eşyalar üretilmesi ile oluşmaktadır. Çini sanatı , motifler, şekiller ve renklendirmelerden oluşan eserlerdir. İç ve dış mimari de eserleri renklendirmek ve motiflerle süslemek amacıyla kullanılmaktadır.
Read moreÇini nedir TDK?
Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans olarak verilmiştir. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci karışlığı Sırlı ve süslü, pişmiş balçıktan yapılan olarak verilmiştir.
Read moreÇinicilik nasıl bir iştir?
Motif çizme ve tasarım yapma yeteneği olan kişilerin seçebileceği bir meslektir. Dikkatli, sabırlı ve tarihî eserlere ilgili olmak, mesleğin gerektirdiği diğer özelliklerdir. Çini , toprağın pişirilmeden önce şekil verilip kap kacak, tabak, vazo, sürahi gibi eşyalar üretilmesine dayalı geleneksel bir el sanatıdır.21 Ağu 2020
Read moreÇinicilik nedir uzun bilgi?
Yüzeylerde kaplama olarak kullanılan bir tür killi topraktan yapılan ve fırında pişirilen sırlı, çeşitli renk ve motiflerde süslenmiş seramik parçasına çini, çini yapma sanatına da çinicilik denilmektedir.
Read moreCin ne demek TDK?
Duyu organlarıyla algılanamayan ruhani varlıklara verilen genel isimdir. Bu kullanımda, cin kelimesi tüm ruhani varlıkları kapsar, melekler de dahil. Buna göre her melek cindir, fakat her cin melek değildir. Ruhani varlıkların bir türüne verilen isimdir.
Read more