Vergi anlaşmalarında, çifte vergilendirmeyi önlemek üzere taraf devletlerin alacağı tedbir mahiyetindeki düzenlemelerde başlıca iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlar istisna yöntemi (exemption method) ile keredi yöntemidir.
Read more183 gün kuralı nedir?
Gelir vergisi uygulamasında vergilendirme dönemi takvim yılından oluştuğu için, ilgili takvim yılında başlayan veya sona eren herhangi bir oniki aylık dönemde bir veya birkaç seferde toplam 183 gün veya daha fazla Türkiye’de kalınması durumunda Türkiye’nin vergi alma yetkisi oluşacaktır.26 Eyl 2017
Read moreAmerika ile çifte vergilendirme anlaşması var mı?
Çifte vergi anlaşmaları genellikle yabancı ülkelerde yaşayan Amerikan vatandaşları için geçerli değildir. Ancak, Amerikan vatandaşları Türkiye’nin diğer ülkelerle yaptığı çifte vergi anlaşmalarından faydalanabilirler.
Read moreÇifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasi nedir?
“Çifte vergilendirme , vergiye tabi bir gelirin birden fazla ülkede vergi konusu olması, aynı gelirin hem elde edildiği ülkede hem de geliri elde edenin mukim (yerleşik) olduğu yerde vergilendirilmesidir. Ülkeler bu istenilmeyen durumu ortadan kaldırmak amacıyla Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları yapmaktadırlar.
Read moreÇifte Vergilendirmeyi Önleme Nasıl Yapılır?
Çifte vergilendirmenin önlenmesi için bir ülkede ödenen vergilerin, örneğin gelirlerin ana ülkede toplanması halinde ödenecek vergiden düşülmesi gerekmektedir. Bu amaçla ülkeler arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları imzalanmakta ve bu uygulamalar giderek yaygınlaşmaktadır.
Read moreÇifte vergilendirme türleri nelerdir?
Çifte vergilendirmenin hukuki, iktisadi, ulusal, uluslararası, tek taraflı ve çift taraflı çifte vergilendirme çeşitleri vardır.
Read more