İdare, 1982 Anayasasında düzenlenmiş olan Kanun Hükmünde Kararname, tüzük ve yönetmelikler dışında genelge, sirküler, talimat, tebliğ, yönerge, gibi isimler altında düzenleyici işlemler yapmaktadır. Doktrinde yaygın olarak bu işlemlere, Anayasada isimleri geçmediği için, adsız düzenleyici işlemler denilmektedir.
Read moreDüzenleyici idari işlemler nelerdir?
Türk hukukunda Anayasada düzenlenen tüzük ve yönetmelikler dışında idare tarafından yapılan bazı düzenleyici işlemler de bulunmaktadır. Bunlar, kararname, karar, tebliğ, tamim gibi bazı isimler ile ifade edilirler.
Read moreCumhurbaşkanı kararı düzenleyici işlem mi?
Dolayısıyla Cumhurbaşkanı kararları , kanuna veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dayanarak Cumhurbaşkanının yürürlüğe koyduğu, düzenleyici işlem veya bireysel işlem niteliğindeki idari işlemler olarak tanımlanabilir.
Read moreDüzenleyici işlemlerden hangileri Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılabilir?
Cumhurbaşkanı ‘na verilen düzenleyici işlem yapma yetkisi çalışmamızın temel konusunu oluşturmaktadır. Yapılan hükümet sistemi değişikliği ile birlikte Anayasa’da yapılan değişiklikler neticesinde Cumhurbaşkanı ‘na Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelik çıkarma yetkisi verilmiştir.
Read moreCumhurbaşkanlığı kararnamesi TBMM onayına sunulur mu?
Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı , olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, 104 üncü maddenin onyedinci fıkrasının ikinci cümlesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Kanun hükmündeki bu kararnameler Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur .
Read more4 nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedir?
MADDE 184 – (1) Bu Bölümün amacı; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle Cumhurbaşkanınca belirlenen politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, gelişmenin …
Read moreCumhurbaşkanlığı kararnamesi 3 madde nedir?
MADDE 3 – (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kadro, pozisyon ve görevlere atanacaklarda aşağıdaki şartlar aranır: a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde sayılan genel şartları taşımak. b) En az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak.
Read more