pH belirteçleri (İndikatörler ), çözeltinin pH’ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır. pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.
Read moreİndikatör nedir makale?
Çözeltilerin pH değerlerine bağlı olarak renk değiştiren kompleks yapıdaki organik bileşenlere indikatör denir. Bu Çözeltiler titrasyonun bitiş noktalarını saptamak ve işaretlemek amacıyla kullanılır. İndikatör terimi bilimin bir çok dalında kullanılan bir terimdir.
Read moreDoğal indikatör nedir kısaca?
Doğal indikatörler doğada doğal olarak bulunan, asit ve bazları renk değiştirmeyle anlamamıza yarayan indikatörlerdir. Doğada birçok doğal indikatör bulunmaktadır. Doğal indikatörlere örnek olarak karalahana, lavanta, gül yaprağı, çay, kırmızı soğan kabuğu, kiraz, çilek, kuşburnu verilebilir.
Read moreÇaya limon sıkılınca renginin açılması doğal indikatör müdür?
Dolayısıyla çaya kırmızı-siyah rengini veren eksi yüklü iyonların miktarının azalmasına ve çayın renginin açılmasına yol açar. Çaya renk veren bileşiklerden olan theaflavinin ise asitlik derecesinin değişmesi nedeniyle çayın renginin değişmesinde bir etkisi yoktur.
Read more