Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: vb.leri, Alm.dan, İng.yi; cm³e (santimetreküpe), m²ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.
Read moreTBMM kısaltması nasıl yazılır?
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D …
Read moreKısaltmalarda ek nasıl gelir?
TDK’ye göre:
Read moreProfun nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK ) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, profesör şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen “proffesör, profesor, prefesör” gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı ‘profesör’dür.
Read moreTbmm’ye gelen ekler nasıl yazılır?
UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet …
Read moreKısaltmalara getirilen ekler hangi noktalama işareti ile ayrılır?
Kesme işareti cümle içinde; – Özel isimleri diğer sözcüklerden ayırma, – Kısaltma, harf, sayı ve eklere gelen ekleri ayırma, – Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırma görevinde kullanılır.
Read moreTBMM ek nasıl yazılır?
Doğru kullanımı TBMM ‘ye şeklinde olmalıdır.
Read more